Sponsoren

 

 

 

 

 

 

J.A. Boer

Johannes Albertus Boer werd op 22 februari 1895 geboren in Groningen.

Na de lagere school te hebben doorlopen bezocht hij de Burgeravondschool in Groningen.

Van 1908 tot 1911 voltooide hij de driejarige cursus voor leerling meubelmaker aan de ambachtsschool in Groningen. Hij kwam in 1920 in tijdelijke dienst van het bureau gemeentewerken van de gemeente Groningen. Boer belandde bij het bureau op het moment dat er sprake was van koortsachtige bouwactiviteiten.

Geheel nieuwe woonwijken stonden op stapel, zoals onder andere de Korrewegwijk. Gedurende die tijd ontwikkelde Boer zich tot een bekwaam bouwkundig tekenaar. Boer was ook betrokken bij de bouw van de Mts/Ambachtsschool. Hij werd belast met de inrichting van de school en ontwierp onder andere het meubilair. In zijn latere carrière ontwierp hij veel winkels, bedrijfspanden en woningcomplexen. Een van de bekendere werken is het Noorderbad.

Uit een interview met zijn dochter blijkt dat hij is begonnen als meubelmaker bij de firma Huizinga en Rodenberg aan de Vismarkt en dat hij door het volgen van diverse studies een gerenommeerd architect is geworden. Uit hetzelfde interview kwam ook naar voren dat hij een veelzijdig man was. Hij beoefende allerlei sporten en werd zelfs genomineerd voor de Olympische spelen maar het is onduidelijk waarom hij niet meedeed. Volgens zijn dochter was hij geblesseerd maar helemaal zeker was ze daar niet van. Boer was lid van de Groninger sportcommissie, was enige tijd eigenaar van een manege en was een tijd lang lid van de kunstenaarskring de “Ploeg”.